onsdag 5 december 2018

Inget nytt

Igår deltog jag i den årliga jullunchen för pensionärer från banken. Det är ett stort gäng med pigga personer som alla är överens om vilken bra arbetsplats vi haft men också så tacksamma att slippa vara med nu med alla nya lagar och byråkrati.Det började med en information om nyheter i banken. Där satt jag och tänkte på att allt har jag hört minst en gång förut genom de svängningar som varit under mina 40 år i banken.
Lena som nu är privatmarknadschef ( fast titeln var nog något annat idag) i Vänersborg träffade jag för 20 år sedan i Hjo när jag blev ansvarig där i samband med sammanslagningen mellan Föreningsbanken och Sparbanken. Lena var en av de duktiga som jag inte skulle rationalisera bort. Vi var 22 stycken som skulle bli 12. Ingen rolig uppgift. Det skulle också göras om så att alla kontor såg enhetliga ut. Våra fina gardiner plockades ner och det var mycket ståhej kring vad vi fick ha vid arbetsplatserna. Inga personliga foton på familjemedlemmar till exempel. Det tycker jag är rätt. Kunden skall inte se mig som privatperson på det sättet. Jag ler därför lite när jag hör Tobias prata om  att de byggt om och att alla kontor skall vara enhetliga idag. Jag tänker också på när jag kom till Göteborgs stora kontor där alla hade sin familj på foton. När jag ställde frågan om de inte fått anmodan om något annat var det bara rusk på axlarna och något i stil med ”Det skiter jag i”.  Lena berättade om arbetssättet där det idag inte skall vara personliga bankmän utan att alla skall hjälpa till med allt. Det har jag också varit med om. Generalist-Specialist - Generalist ....Det görs stora enheter och så splittas det om till mindre enheter. Fram och tillbaka. Under min tjugoåriga tid som chef för olika kontor har jag haft många titlar på mitt visitkort. Då gäller det samma jobb det är bara titlarna som ändrats på. Kontorschef, Bankchef, Bankdirektör, Lokalbankschef och sedan blev det Bankchef igen. Kan ha varit någon mer titel!  Att kalla sig bankdirektör gillade jag aldrig men jag tror att de ändrade titel efter Uggla sjungit att det inte gick att lita på bankdirektörer. När jag väl lärt mig att säga det krångliga ordet lokalbankschef var det dags att byta igen. Folk blandade tydligen ihop lokalbankschef med lokalvårdare.
Där sitter jag nu med mina tankar när dagens chefer entusiastiskt pratar om nya grepp. Så har jag också stått en gång i tiden och tyckt att de som varit med länge i banken var lite tröga och inte hängde med i svängarna. Allt har sin tid! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar